Generositeit een essayistisch-artistiek werkstuk

geven en schenken, delen en verdelen

Prijs € 26,95

Uitverkocht

Hardback | April 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Generositeit gaat over generositeit in al haar gestalten en betekenissen. In woord en in beeld. Dit essayistisch-artistiek werkstuk is een 'Gesamtwerk' van schrijvers allerlei (romanciers, filosofen, antropologen, psychoanalytici enz.), van kunstenaars en van vormgevers. Gaandeweg werd duidelijk hoe complex dit begrip eigenlijk wel is. Hoe mondiaal, 'transcultureel', het zelfs is. De auteurs zijn die complexiteit niet uit de weg gegaan. Integendeel, ze hebben het diverse historische, culturele, semantische, artistieke betekenisveld en de zeer uiteenlopende praktijken van generositeit proberen te ontsluiten. Dit boek gaat over geven en schenken, over delen en verdelen. Over geven in al zijn mogelijke complexe, historische, culturele betekenissen, betekenisstrengen, varianten en (neven-)effecten. Over de gift, de wedergift, de gulheid, over liefde, maar ook over verdelen als zaaien van verdeeldheid, over liefdevolle en ravissante giften, over gratuite maar ook over giftige geschenken, over de testamentaire gift, over schenken en schenden, gave en overgave, dankbaarheid, onbaatzuchtigheid, edelmoedigheid, over onbevangen ontvankelijkheid, maar ook over berekenend geven, gecalculeerd weldoenerschap, over eros, filia, agapè enz. Een waar waagstuk was ook het haast onmogelijke antwoord op de vraag of en hoe kunst, niet zomaar in haar beelden of evocaties van generositeit, maar door haar bestaan zelf 'genereus' kan zijn. Misschien dat kunst de wereld weliswaar niet kan 'redden', maar dat zij door haar (onbedoelde) genereuze vermogen de wereld wel beter kan maken. Maar was dat laatste niet altijd reeds het geval? Dit alles maakt dat dit boek voorzeker exclusief mag heten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789057182792
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
176

Beschrijving

Generositeit gaat over generositeit in al haar gestalten en betekenissen. In woord en in beeld.

Dit essayistisch-artistiek werkstuk is een 'Gesamtwerk' van schrijvers allerlei (romanciers, filosofen, antropologen, psychoanalytici enz.), van kunstenaars en van vormgevers. Gaandeweg werd duidelijk hoe complex dit begrip eigenlijk wel is. Hoe mondiaal, 'transcultureel', het zelfs is. De auteurs zijn die complexiteit niet uit de weg gegaan. Integendeel, ze hebben het diverse historische, culturele, semantische, artistieke betekenisveld en de zeer uiteenlopende praktijken van generositeit proberen te ontsluiten.

Dit boek gaat over geven en schenken, over delen en verdelen. Over geven in al zijn mogelijke complexe, historische, culturele betekenissen, betekenisstrengen, varianten en (neven-)effecten. Over de gift, de wedergift, de gulheid, over liefde, maar ook over verdelen als zaaien van verdeeldheid, over liefdevolle en ravissante giften, over gratuite maar ook over giftige geschenken, over de testamentaire gift, over schenken en schenden, gave en overgave, dankbaarheid, onbaatzuchtigheid, edelmoedigheid, over onbevangen ontvankelijkheid, maar ook over berekenend geven, gecalculeerd weldoenerschap, over eros, filia, agapè enz.

Een waar waagstuk was ook het haast onmogelijke antwoord op de vraag of en hoe kunst, niet zomaar in haar beelden of evocaties van generositeit, maar door haar bestaan zelf 'genereus' kan zijn. Misschien dat kunst de wereld weliswaar niet kan 'redden', maar dat zij door haar (onbedoelde) genereuze vermogen de wereld wel beter kan maken. Maar was dat laatste niet altijd reeds het geval?

Dit alles maakt dat dit boek voorzeker exclusief mag heten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789057182792
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
176

Pak mee!